Na Podhalu nadal LPG ponad 2,60 a PB95 5,60 :evil:
Założenie firmy - prośba o pomoc
Zwiń
X
-
Założenie firmy - prośba o pomoc
Przymierzam się (a raczej zbierałem się do tego od długiego czasu).
Niestety, na razie sprawa założenia działalności (pomimo rozmowy z paniami w urzędzie w okienku to "czarna magia").
Może Wy odpowiecie mi na kilka pytań?
Oto one:
- jak wciągnąć prywatny samochochód osobowy na stan firmy (do odliczenia części i paliwa)
- jakie miesięczne opłady będę płacił za prowadzenie firmy jeśli posiadam już umowę o pracę oraz umowę zlecenie (które zapewne przekształcę w działalność firmy i wystawianie faktur?)
- muszę zamontować hak do Octavii potrzebny do prowadzenia działalności - jak rozumiem warto to zrobić dopiero po wciągnięciu samochodu na stan firmy?
- ile praktycznie kosztuje założenie firmy?
- nigdy nie miałem działalności -czy obejmie mnie "pierwsza firma" w wieku 30 lat?
- czy pracując na etacie jest możliwość o staranie się o jakieś dofinansowanie (i jeśli tak to gdzie)? Firma będzie powiązana z ochroną środowiska.
- czy coś jeszcze powinienem wiedzieć? (nie chodzi mi o to co mówią w urzędach tylko praktyczne podejście do tematu)Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
https://www.facebook.com/Freshtimers
-
-
Wszysko zależy od rodzaju działalności jaką będziesz prowadził , większość wiedzy przychodzi wraz z czasem , mi rozliczenia prowadzi zona i oszczędzam na biurze rachunkowym ,
W moim przypadku to był nieporównywalny skok , 10 lat tyrałem na swojego pracodawce nabrałem wiedzy i od 7 lat prowadze tę samą działalność , większe pieniądze i więcej czasu to główne zalety
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez słoń1.sprzedaj go sam sobie(firmie)
2.składka zdrowotna
3.niekoniecznie
4.---
5.---
6.---
7.weż sobie porządne biuro rachunkowe żeby mieć wszystko w pompie
2) no jak o tym słyszę to mnie nerwy ponoszą... 3 razy mam płacić tę samą składkę? Jak ja w ciągu roku jestem 1 raz chory a może mniej a dni wolne biorę sobie z urlopu... Nie da się czegoś wymyślić, żeby tego nie płacić totalnie bezsensownie?
7) co do moich kosztów - to będzie jedynie benzyna i naprawa auta, ew. koszty transportu jeśli nie będę mógł przewieźć czegoś + telefony i internet. Czy do tego potrzeba aż biura rachunkowego?Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz
-
-
samochód mozesz wprowadzic do ewidencji środków trwałych na zasadzie oswiadczenia - woli i wtedy staje sie majątkiem firmowym (sam sobie nie mozesz sprzedać) lub korzystac z niego na zasadzie kilometrówki.. generalnie nie chce mi sie rozpisywac , jesli chcesz odezwij sie PW to przez telefon Ci wszystko wytłumacze
Komentarz
-
-
Samochód po prostu wpisujesz do ewidencji środków trwałych i tyle.
Żeby odliczać VAT od paliwa musisz mieć w dowodzie rejestracyjnym wbity VAT-(ileś tam chyba 1).
Żeby odliczyć VAT od zakupów na samochód to musisz się przygotować na odpowiedź na następujące pytanie, które może paść podczas kontroli z US:
- "W jaki sposób zakup tego to a tego towaru do samochodu przyczynił się do uzyskania dochodu?"
Czyli jak kupujesz hak, zmieniasz oponę, olej, żarówki to jest to w miarę proste, bo bez tego nie da jeździć a tym samym zarabiać.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezSamochód po prostu wpisujesz do ewidencji środków trwałych i tyle.
Żeby odliczać VAT od paliwa musisz mieć w dowodzie rejestracyjnym wbity VAT-(ileś tam chyba 1).
Żeby odliczyć VAT od zakupów na samochód to musisz się przygotować na odpowiedź na następujące pytanie, które może paść podczas kontroli z US:
- "W jaki sposób zakup tego to a tego towaru do samochodu przyczynił się do uzyskania dochodu?"
Czyli jak kupujesz hak, zmieniasz oponę, olej, żarówki to jest to w miarę proste, bo bez tego nie da jeździć a tym samym zarabiać.
Co do odpowiedzi "w jaki sposób samochód przyczynił się do mojego zysku" jest prosta - sam ręcznie nie dałbym rady ciągać przyczepy po PolsceNie interesują mnie mody typu nowe car-audio czy montaż nitro
Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku
Komentarz
-
-
tylko ze teoretycznie jest w ustawie ze pracownik stacji nie moze wpisac na fakturze innego numeru jak byl w danym momencie tankowany(wiem, zaraz mnie zjedziecie ze jestem glupi ale prawda jest taka ze przez to to budzet panstwa traci miliardy w skali roku i pozniej teoretycznie ''uczciwym'' obywatelom podwyzszaja podatki)
pracowalem na stacji ale niestety nie na kasie bo inaczej zadnej takiej niezgodnej faktury bym nie wypisal
Komentarz
-
-
klekocix, Poszukaj biura rachunkowego które będzie ci prowadzić księgowość i sprawy papierkowe związane z Zusem cy US a sam zajmij się organizacją pracy i klientami bo jak zagłębisz się w sprawy papierkowe to nie ruszysz z miejsca :szeroki_usmiech
Małe biuro rachunkowe bedzie cię kasować kilka stów miesięcznie i masz spokój z urzedami i papierkami.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DzidaZamieszczone przez octaviars1Stary numer, kupujesz zuka za 500zl i na jego numery bierzesz faktury i wpisujesz go na stan firmy. A smigasz octavia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ksyniu22tylko ze teoretycznie jest w ustawie ze pracownik stacji nie moze wpisac na fakturze innego numeru jak byl w danym momencie tankowany
Pewnie są stację gdzie przymykają na to oko.
Najlepiej podjechać Żukiem zatankować i zlać paliwo do Octavii
VAT-EU w każdej chwili można wyrobić (trwa kilka dni)
Jak przedmówcy - dobre biuro rachunkowe - koszt ok. 200zł/mies. (u mnie cena zależna od ilości faktur)- załatwi ZUS-Y kontrole z US itp.
Jedyne co pamiętać aby podrzucić faktury , po paru dniach dowiedzieć ile Vatu i podatki i przelać do 20-tego podatek i 25-tego VAT
Komentarz
-
-
Do kosztów należy jeszcze doliczyć 180 za wpis do ewidencji czynnych VAT-owców.
Bez tego nie będziesz mógł wystawiać faktur VAT, lecz tylko rachunki.
No i trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy dochód rozliczać ryczałtem czy liniowo.
Obie metody mają swoje zalety i wady. Niektóre działalności nie mogą być w ryczałcie.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez irekkJeżeli wrzucisz auto jako środek trwały do firmy możesz również odliczać amortyzację auta od podatku przez ileś lat.
Nie wierzę, żeby księgowy nie wiedział, że kupiłeś nowe auto. Skoro wiedział a nie wrzucił go w amortyzację to są dwie opcje:
- specyfika twojej działalności nie pozwala na amortyzację takiego auta - wtedy powinien polecić Ci kupno auta pasującego do przepisów
- po prostu mu się nie chciało tego robić.
Ja przez lata myślałem że mam solidną księgową. Zmieniłem - jest lepiej.
Komentarz
-
Komentarz