Założenie firmy - prośba o pomoc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sevi
    Ambiente
    • 2012
    • 123

Na Podhalu nadal LPG ponad 2,60 a PB95 5,60 :evil:
  • klekocix
    Rider
    • 2010
    • 479
    • Octavia I combi (1U5)
    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Przymierzam się (a raczej zbierałem się do tego od długiego czasu).

Niestety, na razie sprawa założenia działalności (pomimo rozmowy z paniami w urzędzie w okienku to "czarna magia").

Może Wy odpowiecie mi na kilka pytań?

Oto one:

- jak wciągnąć prywatny samochochód osobowy na stan firmy (do odliczenia części i paliwa)

- jakie miesięczne opłady będę płacił za prowadzenie firmy jeśli posiadam już umowę o pracę oraz umowę zlecenie (które zapewne przekształcę w działalność firmy i wystawianie faktur?)

- muszę zamontować hak do Octavii potrzebny do prowadzenia działalności - jak rozumiem warto to zrobić dopiero po wciągnięciu samochodu na stan firmy?

- ile praktycznie kosztuje założenie firmy?

- nigdy nie miałem działalności -czy obejmie mnie "pierwsza firma" w wieku 30 lat?

- czy pracując na etacie jest możliwość o staranie się o jakieś dofinansowanie (i jeśli tak to gdzie)? Firma będzie powiązana z ochroną środowiska.

- czy coś jeszcze powinienem wiedzieć? (nie chodzi mi o to co mówią w urzędach tylko praktyczne podejście do tematu)
    Freshtimers.pl, czyli mój mały fanpage z samochodami na wielkim Facebooku

https://www.facebook.com/Freshtimers

Komentarz

• słoń
      Elegance
      • 2010
      • 777

1.sprzedaj go sam sobie(firmie)
      2.składka zdrowotna
      3.niekoniecznie
      4.---
      5.---
      6.---
      7.weż sobie porządne biuro rachunkowe żeby mieć wszystko w pompie

Komentarz

• okioki
        Rider
        • 2011
        • 360

Wszysko zależy od rodzaju działalności jaką będziesz prowadził , większość wiedzy przychodzi wraz z czasem , mi rozliczenia prowadzi zona i oszczędzam na biurze rachunkowym ,
        W moim przypadku to był nieporównywalny skok , 10 lat tyrałem na swojego pracodawce nabrałem wiedzy i od 7 lat prowadze tę samą działalność , większe pieniądze i więcej czasu to główne zalety
        Pozdrawiam

Komentarz

• klekocix
          Rider
          • 2010
          • 479
          • Octavia I combi (1U5)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez słoń
          1.sprzedaj go sam sobie(firmie)
          2.składka zdrowotna
          3.niekoniecznie
          4.---
          5.---
          6.---
          7.weż sobie porządne biuro rachunkowe żeby mieć wszystko w pompie
          1) znaczy nie mogę go inaczej wciągnąć na stan? Kolega miał podobną sytuację, jakimś cudem wciągnął auto do firmy, ale mówił, że od tej pory przez 5 lat nie może go sprzedać.
          2) no jak o tym słyszę to mnie nerwy ponoszą... 3 razy mam płacić tę samą składkę? Jak ja w ciągu roku jestem 1 raz chory a może mniej a dni wolne biorę sobie z urlopu... Nie da się czegoś wymyślić, żeby tego nie płacić totalnie bezsensownie?

7) co do moich kosztów - to będzie jedynie benzyna i naprawa auta, ew. koszty transportu jeśli nie będę mógł przewieźć czegoś + telefony i internet. Czy do tego potrzeba aż biura rachunkowego?

Komentarz

• słoń
            Elegance
            • 2010
            • 777

1.nie wiem jak to inaczej można zrobić
            2.nie
            7.ja bym brał dla świętego spokoju podczas kontroli z US i wypełnianiu deklaracji ZUS i innych pierdól

Komentarz

• pascal
              Rider
              • 2009
              • 510
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

samochód mozesz wprowadzic do ewidencji środków trwałych na zasadzie oswiadczenia - woli i wtedy staje sie majątkiem firmowym (sam sobie nie mozesz sprzedać) lub korzystac z niego na zasadzie kilometrówki.. generalnie nie chce mi sie rozpisywac , jesli chcesz odezwij sie PW to przez telefon Ci wszystko wytłumacze

Komentarz

• dato
                L&K
                • 2012
                • 1431

Oj... Poderwij księgową, a nie pytaj na forum motoryzacyjnym :P

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

Samochód po prostu wpisujesz do ewidencji środków trwałych i tyle.
                  Żeby odliczać VAT od paliwa musisz mieć w dowodzie rejestracyjnym wbity VAT-(ileś tam chyba 1).
                  Żeby odliczyć VAT od zakupów na samochód to musisz się przygotować na odpowiedź na następujące pytanie, które może paść podczas kontroli z US:
                  - "W jaki sposób zakup tego to a tego towaru do samochodu przyczynił się do uzyskania dochodu?"

Czyli jak kupujesz hak, zmieniasz oponę, olej, żarówki to jest to w miarę proste, bo bez tego nie da jeździć a tym samym zarabiać.
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• klekocix
                    Rider
                    • 2010
                    • 479
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                    Samochód po prostu wpisujesz do ewidencji środków trwałych i tyle.
                    Żeby odliczać VAT od paliwa musisz mieć w dowodzie rejestracyjnym wbity VAT-(ileś tam chyba 1).
                    Żeby odliczyć VAT od zakupów na samochód to musisz się przygotować na odpowiedź na następujące pytanie, które może paść podczas kontroli z US:
                    - "W jaki sposób zakup tego to a tego towaru do samochodu przyczynił się do uzyskania dochodu?"

Czyli jak kupujesz hak, zmieniasz oponę, olej, żarówki to jest to w miarę proste, bo bez tego nie da jeździć a tym samym zarabiać.
                    Co zrobić, żeby dostać w dowodzie rejestracyjnym pieczątkę VAT? Samochód nigdy nie był "ciężarowym", nie posiadał kratki, jednak poprzedni właściciel miał go na firmę zarejestrowanego.

Co do odpowiedzi "w jaki sposób samochód przyczynił się do mojego zysku" jest prosta - sam ręcznie nie dałbym rady ciągać przyczepy po Polsce Nie interesują mnie mody typu nowe car-audio czy montaż nitro

Komentarz

• Enriquez
                      RS
                      • 2009
                      • 7685
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez klekocix
                      Co zrobić, żeby dostać w dowodzie rejestracyjnym pieczątkę VAT?
                      Samochód musi mieć homologację ciężarową i tyle. Jak masz benzynę to kup sobie poloneza trucka. Ważne żeby miał przegląd i ubezpieczenie.
                      Pozdrawiam
                      Marcin

Komentarz

• TomekRs
                        RS
                        • 2011
                        • 1670

Stary numer, kupujesz zuka za 500zl i na jego numery bierzesz faktury i wpisujesz go na stan firmy. A smigasz octavia.

Komentarz

• ksyniu22
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 119

tylko ze teoretycznie jest w ustawie ze pracownik stacji nie moze wpisac na fakturze innego numeru jak byl w danym momencie tankowany(wiem, zaraz mnie zjedziecie ze jestem glupi ale prawda jest taka ze przez to to budzet panstwa traci miliardy w skali roku i pozniej teoretycznie ''uczciwym'' obywatelom podwyzszaja podatki)
                          pracowalem na stacji ale niestety nie na kasie bo inaczej zadnej takiej niezgodnej faktury bym nie wypisal

Komentarz

• Dzida
                            RS
                            • 2006
                            • 2253

Zamieszczone przez octaviars1
                            Stary numer, kupujesz zuka za 500zl i na jego numery bierzesz faktury i wpisujesz go na stan firmy. A smigasz octavia.
                            Pamiętając o tym iż Panie z US lubią spisać licznik "żuka" podczas kontroli. . .

Komentarz

• endryu
                              RS
                              • 2006
                              • 3778
                              • Octavia II combi (1Z5)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To do "żuka" należy podłączyć "bączka" i przebieg będzie rósł
                              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                              =================================================

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

klekocix, Poszukaj biura rachunkowego które będzie ci prowadzić księgowość i sprawy papierkowe związane z Zusem cy US a sam zajmij się organizacją pracy i klientami bo jak zagłębisz się w sprawy papierkowe to nie ruszysz z miejsca :szeroki_usmiech
                                Małe biuro rachunkowe bedzie cię kasować kilka stów miesięcznie i masz spokój z urzedami i papierkami.
                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• FanRSMP
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 151

klekocix jak chcesz to faktury moge ci podsylac za paliwko..tankuje tylko na bliskiej

Komentarz

• pascal
                                    Rider
                                    • 2009
                                    • 510
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Dzida
                                    Zamieszczone przez octaviars1
                                    Pamiętając o tym iż Panie z US lubią spisać licznik "żuka" podczas kontroli. . .
                                    licznik w zuku lubi sie zepsuc, a nie ma obowiązku miec sprawnego

Komentarz

• irekk
                                      L&K
                                      • 2011
                                      • 1093
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Komentarz

• dontak
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 586
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jeżeli wrzucisz auto jako środek trwały do firmy możesz również odliczać amortyzację auta od podatku przez ileś lat. Nie pamiętam dokładnie ile. Musisz jednak pamiętać że jak będziesz sprzedawać samochód będziesz musiał zapłacić VAT. Policz sobie czy to Ci się będzie opłacać.
                                        OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• irekk
                                          L&K
                                          • 2011
                                          • 1093
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Komentarz

• bzyq_74
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 3467
                                            • Volkswagen
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                            • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez ksyniu22
                                            tylko ze teoretycznie jest w ustawie ze pracownik stacji nie moze wpisac na fakturze innego numeru jak byl w danym momencie tankowany
                                            To jest prawdą. Tankuję w kilku miejscach i zawsze kukają na auto jakie są numery i takie zapisują.
                                            Pewnie są stację gdzie przymykają na to oko.

Najlepiej podjechać Żukiem zatankować i zlać paliwo do Octavii

VAT-EU w każdej chwili można wyrobić (trwa kilka dni)

Jak przedmówcy - dobre biuro rachunkowe - koszt ok. 200zł/mies. (u mnie cena zależna od ilości faktur)- załatwi ZUS-Y kontrole z US itp.
                                            Jedyne co pamiętać aby podrzucić faktury , po paru dniach dowiedzieć ile Vatu i podatki i przelać do 20-tego podatek i 25-tego VAT
                                            MARCIN
                                            Mój szkodnik

Komentarz

• Enriquez
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 7685
                                              • Superb III (3V3)

Do kosztów należy jeszcze doliczyć 180 za wpis do ewidencji czynnych VAT-owców.
                                              Bez tego nie będziesz mógł wystawiać faktur VAT, lecz tylko rachunki.
                                              No i trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy dochód rozliczać ryczałtem czy liniowo.
                                              Obie metody mają swoje zalety i wady. Niektóre działalności nie mogą być w ryczałcie.
                                              Pozdrawiam
                                              Marcin

Komentarz

• kazik4x4
                                                RS
                                                • 2008
                                                • 2728

Zamieszczone przez irekk
                                                Jeżeli wrzucisz auto jako środek trwały do firmy możesz również odliczać amortyzację auta od podatku przez ileś lat.
                                                Pierwsze słyszę. Z ciekawości zagadam do swojego księgowego.
                                                Lepiej z nim nie gadaj. Po prostu zmień. Dobry księgowy, to taki który nie tylko poprawnie prowadzi rachunkowość ale i analizuje potrzeby klienta.
                                                Nie wierzę, żeby księgowy nie wiedział, że kupiłeś nowe auto. Skoro wiedział a nie wrzucił go w amortyzację to są dwie opcje:
                                                - specyfika twojej działalności nie pozwala na amortyzację takiego auta - wtedy powinien polecić Ci kupno auta pasującego do przepisów
                                                - po prostu mu się nie chciało tego robić.

Ja przez lata myślałem że mam solidną księgową. Zmieniłem - jest lepiej.

Komentarz

• irekk
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1093
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Komentarz

Pracuję...